Zeytinli Poğaça Tarifi
İçindekiler
- Hamuru için,
- 650 gr, 6 su bardağı beyaz un
- 150 gr,1 bardaktan 2 parmak eksik fındık yağı veya sıvı yağ
- 125 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 100 ml, yarım su bardağı, ılık su
- 100 ml , yarım su bardağı, ılık süt
- 1 paket, 10 gr, instant maya
- 1 yumurta
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- Zeytinli harç,
- 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
- 4 çorba kaşığı Mytat Zeytin (çekirdekleri alınmış)
- Üzeri için,
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- Susam
- Çörek otu
Hazırlanışı
- 100 ml ılık süt ve 100 ml ılık suyu cam sürahi veya kavanoza koyun üzerine 1 paket instant maya ve 2 çorba kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırın.
- 150 gr fındık yağını ve 1 yumurta beyazını sürahiye ekleyin ve sıvı karışımı karıştırın.
- 650 gr unu geniş kaseye alıp üzerine 1 dolu tatlı kaşığı tuz serpin. Karıştırıp ortasına bir delik açın.
- Unun ortasına hazırladığınız sıvı karışımı dökün ve son olarak 125 gr oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip pürüzsüz bir hal alana kadar yoğurun.
- Hamur pürüzsüz bir kıvama geldikten sonra 2 saat üstünü örtüp dinlendirin.
- Bu sırada 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi ve 4 çorba kaşığı çekirdeksiz zeytini karıştırın.
- Dinlenen hamurunuzdan mandalina boyutunda yaklaşık 80 gr bezeler alın.
- Boş poğaça için bezeleri yuvarlayıp üzerine biraz bastırın. Kubbe gibi olmaları yeterlidir.
- Zeytinliler için bezeleri yuvarladıktan sonra avuç içiniz kadar açın ve içine 1 dolu tatlı kaşığı zeytinli harçtan koyun.
- İki tarafını ortada birleştirip iyice yapıştırın ve poğaçayı çevirip birleşme yerini altına getirin. Şekli bozuksa elinizle düzeltin, mekik şeklinde olmaları gerekiyor.
- Şekil verdiğiniz poğaçaları pişirme kağıdı koyduğunuz tepsiye yerleştirip üzerlerini tekrar nemli bezle örtüp 1,5 saat daha bu halleriyle bekletin.
- 1 yumurta sarısı ve 2 çorba kaşığı sıvı yağı karıştırın.
- Beklettiğiniz poğaçaların üzerine yağlı yumurtayı sürün. Boş poğaçalara çatalla artı şeklinde çizik atın. Diğerlerine susam, çörek otu veya istediğinizi serpin.
- Önceden ısıttığınız 200 dereceli alt üst ve fansız çalışan fırında 25 dk kadar pişirin. İki tepsi olursa tepsilerin yerini 10-12 dakika sonra değiştirin.
- Mis gibi kokan pastane poğaçalarınız hazır 10-15 dakika kadar dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Dinlendirmeden yerseniz içleri hamurlaşabilir aklınızda olsun.