Zeytin Hakkında
Zeytin sağlıktır, berekettir, lezzettir, hayattır…
Gemlik Zeytini, bölgesine özgü ve dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya, yüksek kaliteye ve lezzete sahip olduğu için, dünyanın en iyi sofralık zeytini olarak kabul edilmektedir
Coğrafi yapısı, yetişme şekli, hasat şekli, havası, ağacı, toprağı, iklimi ve daha birçok etkenle kendine özgü karakteristik özellikleri Gemlik Zeytinini özel kılmaktadır.
Sofralık siyah zeytin her çeşit zeytinden yapılabilir: Ancak eti fazla, çekirdeği küçük ve kabuğu ince olan Gemlik çeşidi zeytinlerden daha kaliteli ürün elde edilir. Bunlar aynı zamanda Gemlik Zeytinini diğer zeytinlerden ayıran özelliktir.
Sadece tuz ve su ile salamurada yeme olgunluğa erişir. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaz doğal haliyle sofralarımıza gelir.
Doğalişleme yöntemleri ile işlenen zeytinler biraz acı olabilir. Bu bir kusur değildir.
Doğal olarak üretilen zeytinler fiyat olarak daha yüksek ücretli olabilir. Çünkü yenilebilir hale gelmeleri bazen 6-9 ay, bazen 12 ay gibi uzun süreler gerektirebilmektedir. Kimyasal yöntemle yenilebilir hale gelen zeytinler ise 2-3 hafta içinde tüketime sunulabilmektedir.
Zeytin farklı renk tonlarında sofralarımıza gelebilmektedir. Zeytinlerin farklı renklerde olması örneğin; salamura siyah zeytinde renginin, vişne, kahverengi, koyu kahverengi, siyah tonlarında olması ve çizik zeytinde yeşil, sarı ve pembe renk tonlarının birlikte bulunması zeytinin kalitesiz olduğunu göstermez. Aksine bu durum, zeytinin natürel olarak yapılmış olduğunun önemli bir işaretidir.
“Zeytin, çekirdeğine kadar siyah ise boyalıdır” yorumu hatalıdır. Zeytinaşırı olgunluk döneminde toplanarak hazırlandıysatamamen siyah renge sahip olabilir. Çünkü olgun hasat edilmiş ve bir yıldan fazla depolanmış zeytinlerde özellikle beton havuzlarda oldukça siyah olabilmektedir ve siyahlık çekirdeğine kadar işlemektedir.
Dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları yanında uzun yaşama olan ilginin artması, her yaşta insanın zeytin ve zeytinyağı gibi doğal ve sağlıklı ürünlere olan talebini artırmaktadır.
Dünyanın en çok beğenilen meyvelerinden olan Zeytin tam olarak, lezzet ve sağlık kaynağıdır.
Kur’an-ı Kerim‘de de 6 ayette geçen zeytin, aynı zamanda Peygamber Efendimizin (SAV): “Zeytinyağını yiyin ve sürünün çünkü o bereketli bir ağacın ürünüdür.” diyerek övdüğü besinlerden biridir
- Nur Suresi, 35. ayet: Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandil gibidir; çerağ bir sırça içerisindedir; sırça, sanki incimsi bir yıldızdır ki, doğuya da, batıya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır; (bu öyle bir ağaç ki) neredeyse ateş ona dokunmasa da yağı ışık verir. (Bu,) Nur üstüne nurdur. Allah, kimi dilerse onu Kendi nuruna yöneltip-iletir. Allah insanlar için örnekler verir. Allah, her şeyi bilendir.
- En’am Suresi, 99. ayet: O, gökten su indirendir. Bununla her şeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır.
- Abese Suresi, 29. ayet: Zeytinler, hurmalar,
- En’am Suresi, 141. ayet: Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tatları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez -yaratan O’dur. Ürün verdiğinde ürününden yiyin ve hasat günü hakkını verin; israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.
- Nahl Suresi, 11. ayet: Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve meyvelerin her türlüsünden bitirir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir topluluk için ayetler vardır.
- Tin Suresi, 1. ayet: İncire ve zeytine andolsun,